eogy1

Közlemény

Tisztelt Kutatóink!

Az  országos veszélyhelyzetre való tekintettel az Evangélikus Országos Gyűjtemény 2020. március 12-től a járványveszély megszűnéséig kutatókat és látogatókat nem fogad.

Köszönjük megértésüket!

 

 

Vizsgázik a digitális világ

Szöveg: Hubert Gabriella – 2020.03.18.

Állami és magán intézmények (iskolák, közgyűjtemények) sora lezárta kapuit a látogatók (ügyfelek) előtt. Az Evangélikus Országos Gyűjtemény, más intézményekhez hasonlóan, igyekszik megosztani azokat a digitális lehetőségeket, amelyek, ha virtuálisan is, de kinyitják ezeket a kapukat.

 

Az Evangélikus Országos Gyűjtemény (EOGY) a járvány elleni védekezésként a múlt héten bezárta gyűjteményeit a látogatók előtt. E héttől kezdődően pedig, a munkatársak fokozott védelme érdekében, lehetővé tette az otthoni munkavégzést.

A látogatókat azonban elsősorban nem az érdekelheti, milyen adminisztratív és emberi intézkedések történtek azért, hogy biztosítsuk a folyamatos működést, hogy értelmes munkával teljenek a munkatársak napjai, ezek az intézkedések már megtörténtek.

Sokat hangoztattuk az elmúlt évek stratégiai tervezései során, hogy a gyűjtemények a világ felé nyitott ablakok. Vajon a számítógéppel és internettel rendelkező kutatók és látogatók hogyan juthatnak hozzá a járvány idején az EOGY szolgáltatásaihoz? A jogos kérdésre néhány, már működő szolgáltatásra hívjuk fel a tisztelt látogatók, kutatók figyelmét:

  • Munkatársaink, ahogy eddig is, levelezés vagy facebook útján információkat, digitálisan létező kutatási segédleteket osztanak meg a látogatókkal, és a rendelkezésre álló lehetőségeket, tudásukat kihasználva munkaidőben válaszolnak a kérdésekre.
  • A már működő könyvtári és levéltári adatbázisok nyitottak, ezért segíthetik a kutatók felkészülését arra az időre, amikor a járvány megszűnik – ezek az adatbázisok a leállás alatt is folyamatosan gyarapodnak új rekordokkal. Az adatbázisok és linkek megtalálhatók honlapunkon az egyes gyűjteményi egységek oldalán.
  • A Magyar Evangélikus Digitális Tárban (MEDiT) a digitális tartalmakat továbbra is ingyenesen megosztjuk meg a világgal: honlapjainkra folyamatosan töltünk fel új tartalmakat.
  • A következő hetekben virtuális kiállításokra hívjuk el a látogatókat.

Kérjük, figyeljék honlapjainkat, keressék fel digitális gyűjteményeinket és vigyázzanak egészségükre!

Erős vár a mi Istenünk!