fejlec10

Esterházy Péter és Gitta Könyvtár

„Azt nem mondom, hogy szeretek olvasni. Mert az túl kevés volna. Az olvasás az életem. Valahogy úgy alakult, hogy könyvek közt telik az életem. Nem sajnálom, hogy így van, de nagyon így van. Ezért aztán nem is veszem a bátorságot, hogy azt mondjam innét: tessék olvasni!” És már nem mondja, de talán a léten túlról üzeni az idén hetvenéves lenne író, Esterházy Péter.

A Magyarországi Evangélikus Egyházat nagy megtiszteltetés érte: a család ajándékképpen adta át azt a könyvtárt, amely az olvasó írót és övéit körülvette. A mintegy tizenkétezer kötetes Esterházy Péter és Gitta Könyvtár értéke – elsősorban szellemi, kulturális értelemben – felbecsülhetetlen. Így a megtiszteltetés óriási felelősséggel is jár. A feladatunk – különgyűjteményként – megőrizni, egyben tartani és bemutatni, szolgáltatni ezt az örökséget.

Az anyag feldolgozása, katalogizálása befejeződött. A mintegy 12.000 kötet adatait megtalálhatják a Liberty integrált könyvtári adatbázisban: https://liberty.lutheran.hu/

Az Esterházy Péter és Gitta Könyvtár 2022. január 21-én nyitotta meg kapuit.

Mitől nyílik meg egy könyvtár? Hát nem a megnyitótól. Hanem a könyvektől és a könyvtárosoktól – meg az olvasóktól. A szép irodalomtól és a szép olvasóktól. A szép magyar olvasóktól – amilyen ő is volt.