eogy1

Hírek

Szöveg: Hubert Gabriella, fotó: Balogh Kriszta, Czenthe Miklós
 
Tóalmás – Prónay Sándor egyetemes felügyelő hajdani tóalmási könyvtárát ma a Podmaniczky-Degenfeld Könyvtár részeként őrzi az evangélikus egyház. Az Evangélikus Országos Gyűjtemény munkatársai (Balogh Kriszta, Czenthe Miklós, Hubert Gabriella) Tóalmáson jártak, hogy megnézzék, hol volt eredetileg a tóalmási könyvtár. A romosnál riasztóbb állapot tárult eléjük.

Digitalizált evangélikus kincsek

Ma már bárki kényelmesen, akár az otthoni számítógépéről olvashat számos evangélikus könyvet, folyóiratot, böngészhet fotók között. Az Evangélikus Országos Gyűjtemény régebbi és újabb digitalizálási munkáiról kérdeztük az intézmény igazgatóját, egyben a Magyar Evangélikus Digitális Tár szerkesztőjét, dr. Hubert Gabriellát.

 

"Evangélikusok Budapesten"

Minden érdeklődőt szeretettel várunk 2019. május 8-ai konferenciánkra.

„Szolgáltass nekem igazságot, Istenem!” (Zsolt 43,1) Regősné Zászkaliczky Zsuzsanna művészettörténész böjt ötödik vasárnapján egy 1564-ben nyomtatott Bibliát mutat be, abból is Jónás példáját helyezi a középpontba, a vasárnap tematikájához illeszkedve.

 https://www.youtube.com/watch?v=9s0WqF9u4lU

Videó: Győri András Timótheus 

A Magyarországi Luther Szövetség és az Evangélikus Országos Gyűjtemény nyilvános előadásai az Evangélikus Országos Múzeumban

Az előadások csütörtökönként 18 órakor kezdődnek, a helyszín az Evangélikus Országos Múzeum (Budapest V., Deák… ››

Idén immár 10. alkalommal adták át a Kubinyi András Középkortudományi Alapítvány díjait. A nagydíjat idén kivételesen két kutatónak ítélték oda, Kuffart Hajnalkának a Modenában őrzött esztergomi számadáskönyvek és az esztergomi érsekség udvartartása című pályamunkájáért és Mordovin Maximnak a Textilvégek védjegyei - A textilkereskedelem régészeti emlékei a Magyar Királyság területén című könyvéért.

A Kubinyi András Ifjúsági Díjat idén munkatársunk, Csermelyi József nyerte A nyugat-magyarországi Habsburg-uradalmak kialakulása és jogállása című tanulmányáért.

››

Áldott karácsonyt és boldog új évet kívánunk!