eogy2

Menő reformáció

2017 őszén, majd 2018 márciusától novemberig járta az országot a Reformáció Emlékbizottság mobil kiállítása, a „Menő reformáció”, amely kifejezetten erre a célra átalakított, alacsony padlós, mintegy 17 méter hosszú, városi csuklós buszban volt megtekinthető. A kiállítás új megközelítésből kívánta átadni és „szállítani” az 500 (+1) éves reformációhoz kapcsolódó ismereteket, gondolatokat és tanításokat.

A projekt fő célja az volt, hogy az egész országot bejárva, a kisebb települések lakóihoz is eljuttassa a reformáció történetét és értékeit. A mozgó tárlat lehetővé tette, hogy a legfiatalabbaktól a legidősebb korosztályig bárki megismerkedhessen a reformáció félévezredes örökségével. Az előzetes tervek alapján az útiterv szerinti településeken (összesen mintegy száz helyen!) egy vagy két napot állt a „Menő reformáció” kiállítás.

A kiállítás elsősorban arról szólt, hogy mit jelent számunkra ma a reformáció, amelyet a lelkiség, az anyanyelv, a tanulás, a család, a kép (vizualitás), a gazdaság és a vita (közélet, politika) minden korban érvényes témái köré fűzve mutatott be.  A tárlat kortársainkkal készült interjúkkal, interaktív játékokkal, digitális alkalmazásokkal, önmagukon túlmutató kiállítási tárgyakkal és installációkkal hozza közelebb hozzánk a több mint félezer éve útjára indult, és azóta a mindennapjainkba beépült megújulási mozgalom, a reformáció értékeit.

A projekt koordinátora: Dr. Kertész Botond és Zászkaliczky Zsuzsanna

A kiállítás létrejöttében közreműködött dr. Kiss Erika művészettörténész, Tordai Róbert és Mezei Ildikó grafikus, Sáfár Pál festő, Ágoston István kiállítás-rendező, Hajdú Gáspár, Samu Bence és Karasz Dániel (digitális installációk). A busz belsőépítészeti terveit és munkáit a KIÁLL Kft. készítette. Köszönjük továbbá dr. Hubert Gabriella és Zászkaliczky Márton segítségét.

Év
2017-2018
Gyűjtemény
Evangélikus Országos Gyűjtemény
Projekt státusza
lezárt